Sosyal Medya

Güncel

'Türkiye’de Demokratik Kurumların İşleyişi' önergesi reddedildi

Türkiye ile Avrupa Konseyi arasında yaşanacak bir krizin eşiğinden dönüldü. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi tarafından hazırlanan “Türkiye’de Demokratik Kurumların İşleyişi” başlıklı rapor ve karar tasarısına, Türkiye’nin siyasi denetime alınması için verilen bir önerge son anda reddedildi.



Ankara ile Avrupa arasında Avrupa Konseyi cephesinde siyasi bir krizin eÅŸiÄŸinden dönüldü. Avrupa Konseyi'nde Türkiye’nin siyasi denetime alınması için verilen bir önerge son anda reddedildi.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) tarafından hazırlanan “Türkiye’de Demokratik Kurumların Ä°ÅŸleyiÅŸi” baÅŸlıklı rapor ve karar tasarısına, Türkiye’nin siyasi denetime alınması için verilen bir önerge son anda reddedildi. Önergenin kabulü halinde Ankara’nın AKPM’deki heyetini çekmesi ve böylelikle Türkiye’nin, üyesi olduÄŸu Avrupa Konseyi ile derin bir krize girmesi gündemdeydi.

KABUL EDÄ°LEN KARAR

Hürriyet sitesinde yer alan habere göre AKPM'nin Türkiye raportörleri, Norveçli parlamenter Ingebjorg Godskesen ve Sırp parlamenter NataÅŸa Vuçkoviç tarafından hazırlanan rapor ve beraberindeki karar metninde, son zamanlardaki siyasi geliÅŸmelerden ötürü Türkiye’nin, Avrupa Konseyi üyeliÄŸinden kaynaklanan siyasi ve hukuki yükümlülüklerini yerine getiremez bir ülke haline geldiÄŸi ve demokratik kurumların iÅŸleyiÅŸini tehdit ettiÄŸi mesajı veriliyor.

24'E KARÅžI 96 OYLA ONAYLANDI

AKPM’nin Strasbourg’daki genel kurulunda tartışılan karar tasarısı 24’e karşı 96 oyla kabul edildi, oylamada 10 parlamenter de çekimser kaldı. Oylama sırasında AKPM’nin AK Partili üyeleri tarafından sunulan deÄŸiÅŸiklik önergelerinin hiçbiri kabul görmedi.

Karar metninde büyük ölçüde GüneydoÄŸu’da terörle mücadele, milletvekili dokunulmazlığı, basın özgürlüğü ve hukuk devleti konuları ön plana çıkarıldı. Türkiye’de son zamanlarda ifade ve medya özgürlükleriyle ilgili geliÅŸmeler, hukuk devletinin erozyona uÄŸraması, insan hakkı ihlalleri ve GüneydoÄŸu’daki terörle mücadele operasyonlarının “demokratik kurumların iÅŸleyiÅŸi” konusunda ciddi şüpheler uyandırdığı not edildi. Kararda, “Dört bakan ve CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın oÄŸlu hakkındaki 17-25 Aralık 2013 tarihli yolsuzluk iddiaları ulusal politik süreçlerle ilgili deÄŸiÅŸikliklerin baÅŸlangıç noktası oldu” ifadesine yer verildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.